Voor volwassenen bied ik diverse tochten aan, ieder met een ander accent, zie de lijst hieronder.
De basis vormt steeds nieuwsgierigheid , verwondering, genieten en aandacht.
Door je zintuigen in te zetten, komt de natuur veel sterker bij je binnen.
Avontuur en ontdekking maken je wakker, verruimen je blik en geven je helderheid.
Door op deze manier de natuur in te gaan, kun je tot jezelf komen, rust vinden, ontstressen, opladen en diepe verbinding voelen.
Groepsgrootte: 12-15 personen. Vanaf 3 uur tot een hele dag. Prijs: tussen €25 – €45
Spirit of Nature tochten
Tijdens de Spirit of Nature tochten wensen wij ons diepgaand te verbinden met de natuur. Het openen van onze zintuigen vormt de basis voor het ontvankelijk worden voor een persoonlijke uitwisseling tussen ons en de natuur. We komen daardoor ook tot rust, hervinden onszelf en laden ons energetisch op. Zo kunnen we ervaren dat wij deel van de natuur zijn.
Als gids draag ik oefeningen aan waarbij je jouw contact met de natuur kunt onderzoeken. Zo af en toe delen we onze ervaringen met elkaar; zo creëren we ook een onderlinge verbinding. Onze relatie met de natuur richt zich op wederkerigheid; waardering, respect en dankbaarheid zijn daar een uiting van, net als het inzetten op een duurzame levensstijl.
De tochten hebben iedere keer een ander thema als insteek. Ze variëren in lengte van een dagdeel tot een hele dag. We wandelen in een rustig tempo waarbij we aandachtig kunnen waarnemen. Diverse keren zullen we stoppen voor een activiteit. Het is belangrijk je goed warm aan te kleden zodat je ook ergens comfortabel kunt gaan zitten om de natuur op je in te laten werken.
Meer informatie over Spirit of Nature en de tochten die landelijk georganiseerd worden vind je op www.spiritofnaturegids.nl/wandelingen of op www.natuurcollege.nl/agenda
Achtergrond
Mijn wortels in natuurbeleving liggen in mijn tijd bij de Reizende Aardeschool, Kokopelli en Het Bewaarde Land project. Later verbond ik mij met NatuurWijs en Spirit of Nature.
Spirit of Nature komt voort uit het gedachtegoed van Irene van Lippe Biesterfeld. Zij uitte haar aandacht voor de wederkerige relatie tussen mens en natuur in haar vele boeken. In Zuid-Afrika -op haar landgoed Bergplaas– gaf zij daar vorm aan dmv “Spirit of the Wild” trainingen . In Nederland richtte zij het Natuurcollege op en tevens Stichting NatuurWijs, een gezamenlijk initiatief van Irene, Staatsbosbeheer en de Universiteit van Utrecht. NatuurWijs is een natuureducatief programma voor de basisscholen wat uitgaat van natuurbeleving vanuit hart, hoofd en handen. Ik ben hierbij werkzaam als NatuurWijzer en mentor. Op aandringen van vele geïnteresseerden, vertaalde zij haarAfrikaanse trainingen naar een opzet die in Nederland aansloeg onderde naam Spirit of Nature.
Met Spirit of Nature omvatten we ook de nieuwe stroming van shinrin yoku, het japanse woord voor bosbaden. Het is al een aardig ingeburgerd begrip geworden in Nederland, zie bv www.ivn.nl/tinyforest/nieuws/bosbaden-natuurlijk-medicijn en shinrin-yoku-academy.nl
In oktober 2015 startte ik met een tocht op het Leersumse veld. Vervolgens waren er tochten op de Westerheide en in het Spanderswoud bij Hilversum, rondom het betoverende Brandeveen nabij Uffelte, in het duingebied van Meijendel bij Wassenaar, in struingebieden zoals de Amsterdamse Waterleiding duinen en de Stille Kern (Zeewolde), op de Kampina heide bij Oisterwijk, op de St. Jansberg (Nijmegen) en langs de Hierdense beek met het Hulsthorsterzand. Ook begeleidde ik zeilweken op de Waddenzee met skûtsje de Vriendschap ( www.zeilenmetvriendschap.nl) en een kamelentrektocht in de Sinaï woestijn. Als team vertegenwoordigden wij Spirit of Nature tijdens het Eigentijds festival 2019 in Vierhouten en het jaar daarop werd ik wederom als gids uitgenodigd voor het festival in Ecolonie, Frankrijk.
Avontuurlijke zintuigtochten
Op deze tochten gaan we de natuur ontdekken vanuit al onze zintuigen.
We plukken bv. planten uit het wild en proeven ze. Verbazingwekkend hoe paardenbloemblad of schapenzuring smaakt! We laten elkaar de geur van een bepaald plantje met de ogen dicht opsnuiven en vragen dan de ander die plant terug te vinden. Met bomen kunnen we diverse voel-activiteiten doen. Ook met onze voeten kan dat: hebben we zin direct contact met de aarde te maken door op blote voeten te lopen? Geluiden vormen een bron van informatie, aan vogelgeluiden horen we wat er gaande is in het bos. En hoe stil kunnen we ons bewegen en wat valt ons dat allemaal op?
Voor wie wil, kunnen we op zoek gaan naar associaties met bepaalde elementen zoals aarde, vuur, lucht, water en ether. Verrassend om te ervaren waar al die elementen te vinden zijn, welke vorm ze voor jou krijgen. We gaan langs verschillende plekken en delen met elkaar hoe we die plekken of bomen ervaren, wat er bij je gebeurt als je daar rustig gaat zitten en je alleen concentreert op je omgeving. Wellicht wil je je ervaring omzetten in een paar dichtregels of een tekening.
Struintochten
Van de paden af, dwars door het bos is een oer ervaring wat een grote verbinding met de natuur geeft. Je oude jagers- en verzamelaars instincten worden wakker en je beleeft alle aspecten van de natuur heel intens.
Dit struinen is slechts in enkele gebieden toegestaan, oa de Amsterdamse waterleiding duinen en de Stille Kern in de Flevopolder, waar ik tochten loop. Je kunt er damherten of wilde paarden tegen komen. De ontmoeting met deze dieren geefteen extra dimensie.
Natuurlijke oriëntatie
Bij survival gaat het vaak om een soort strijd tegen de natuur waar je zo snel mogelijk uit wil zien te komen. Bushcraft daarentegen heeft als insteek: hoe overleven wij met de natuur als bondgenoot. Wij mensen zijn namelijk nog steeds genetisch gezien jagers- en verzamelaars en onze overlevingsinstincten zijn gebaseerd op een samenwerking met de natuur. Alleen zijn we dat een beetje vergeten en verdwalen we gemakkelijk of weten niet meer vanzelfsprekend welke planten we kunnen eten, hoe we een onderkomen kunnen bouwen of vuur maken.
Natuurlijke oriëntatie tocht
Verdwalen dat overkomt iedereen wel eens. Ik kan je meenemen op een Natuurlijke Oriëntatie tocht en daarin geef ik je tips en oefeningen over hoe je wel je weg kunt terugvinden door je lijf als natuurlijke kaart en kompas te gebruiken en je zintuigen optimaal in te zetten.
Thema’s daarbij zijn: Hoe vinden wij met ons lijf als kompas eigenlijk onze weg terug? Waar letten we dan op? Welke zintuigen zetten we in, hoe onderscheiden we markante punten op onze weg? Welke zijn vast en welke vluchtig? Een tocht met veel actieve werkvormen oa met blinddoek. Het gaat om het herkennen van de principes, niet om de afstand.
We gaan op pad in een gevarieerd natuurterrein, zie de agenda. Dit kan ook op aanvraag als een workshop of uitje.
Wil je meer weten over bushcraft? Ga dan eens naar een bushcraftweekend . Daar komen experts met allerlei bushcraft vaardigheden. Ook ik geef daar workshops..
Nachtelijke tochten
Het nachtelijke donkere bos geeft weer een heel andere uitdaging dan hetzelfde bos bij daglicht: vormen en kleurtinten komen anders over, onze ogen hebben moeite met focussen en afstand inschatten. Je weg terugvinden en jezelf oriënteren is nog spannender dan overdag. Tegelijkertijd is er zoveel meer geheimzinnigheid: er ritselt en roept van alles, geuren worden versterkt, je ziet van allerlei fantastische vormen, en mogelijk komen er nieuwe ideeën omhoog in de stilte van de nacht. Zie ook Nachttochten
Kano en zeiltochten
Vanuit de Spirit of Nature tochten ontstond de behoefte om langere tijd in de natuur te zijn, om het ritme van zons op- en ondergang mee te kunnen maken. Waar kan dit beter dan zeilend over de Waddenzee!
De beweging van eb en vloed brengt een extra dimensie aan, evenals de stroming en de steeds wisselende wind. We vallen droog op de zandbanken tussen de eilanden om het opkomen en verdwijnen van het water optimaal mee te maken. Soms gaan we aan land en verkennen de duinen en het Noordzeestrand.
Het programma vormt zich door de getijden en de wind. Samen met de schipper van skûtsje de Vriendschap begeleidde ik al 2 zeilweken. Kijk op de vaarkalender voor nieuwe tochten.
Ook ben ik sinds voorjaar 2020 begonnen met het begeleiden van kleinschalige kano tochten om de natuur vanaf het Nederlandse water te ervaren. Wil je graag in de veilige bedding van een klein groepje met mij als gids en instructeur op tocht, meld je aan via agnesmeijs@gmail.com . We hebben al mooie tochten gemaakt op de Nieuwkoopse en Kortenhoefse plassen. In voorjaar 2021 gaan we weer van start. Kijk op de agenda.
Vorig jaar nam ik deel aan een 2 daagse tocht op de Hunze in Drenthe met Tim Horneman
Het is een prachtig gebied en Tim en Leah zijn geweldige gidsen. De 3 daagse tocht die we daarna gezamenlijk hadden uitgezet, ging helaas niet door. Wellicht doen we een nieuwe poging. Heb je interesse met een kleine groep, stuur ons een mail!
Kamelentrektocht in de Sinaï woestijn, Egypte
In 2019 riep de woestijn zo hard dat ik na jarenlange afwezigheid er naar toe terugkeerde: naar de bedoeïenen van de Muzeina stam in Dahab waar ik jarenlang woonde, naar de grootsheid, ruimte en stilte van de woestijn, naar de sterrenhemel, de geurende planten, de rotsen en zandduinen. Met 9 deelnemers trokken Joyce Schröder van DesertJoy, haar bedoeïenen gidsen met hun kamelen en ik als natuurbelevings begeleider 7 dagen door de woestijn en sliepen onder de blote hemel. Een onvergetelijke ervaring. Mijn half Egyptische dochter Soumaya ging ook mee en ontdekte een deel van haar roots.
Voor 2021 staat van 22 februari t/m 5 maart een tocht in de planning in het gebied van de Tarabin bedoeïenen stam vanuit Nuweiba, met wederom een Nederlandse vrouw die daar al jarenlang woont en de woestijn goed kent: Angie Barth van Feel-the-desert
Vanwege de corona perikelen weten we nog niet precies waar we aan toe zijn, maar mocht je interesse hebben, stuur dan een mail naar agnesmeijs@gmail.com
Als de woestijn je roept, ben je natuurlijk ook vrij om rechtstreeks deze vrouwen te benaderen om info op te vragen over individuele arrangementen of om je aan te sluiten bij een gegarandeerde reis.